Het Tsjechisch Forum - Alles over Tsjechie

Welkom in Tsjechië!

Tsjechië is een veelzijdig en prachtig vakantieland vol schilderachtige landschappen op 8 tot 10 uur rijden van Nederland.
Tsjechië biedt u de mogelijkheid van een zeer betaalbare vakantie, die u invult zoals u zelf wilt. De bevolking is vriendelijk, gastvrij en behulpzaam; vaak spreekt er wel iemand een woordje Duits of Engels.

Tsjechische gastvrijheid
Bent u door Tsjechen thuis uitgenodigd, zorg dan voor een cadeautje. Geef in de regel geen dure geschenken, want dan brengt u de gastheer/vrouw in verlegenheid. Aan de voordeur doet u uw schoenen uit en krijgt u meestal pantoffels aangeboden. Zo niet, dan gaat u op kousenvoeten de kamer binnen. Omdat u een buitenlandse gast bent, zal men u vaak toestaan uw schoenen aan te houden, maar het maakt een goede indruk als u erop staat uw schoenen ook uit te doen.

Eten en drinken
De Boheemse keuken lijkt op de Oostenrijkse en Duitse keuken. Typisch Tsjechisch is 'knedliky', een meelproduct dat bij vlees geserveerd wordt. Zeer smakelijk zijn ook de zoete gerechten: een combinatie van allerlei soorten meeldeeg met zelf geplukte bosvruchten.

Voor een goede maaltijd kunt u, behalve in een restaurace, in een hospoda of hostinec (een soort buurteetcafé) terecht of, heel Tsjechisch en goedkoop, in een jidelna (eetzaal voor bedrijfspersoneel).
Wees niet verbaasd dat lege borden meteen afgeruimd worden, ook als uw tafelgenoten de maaltijd nog lang niet beëindigd hebben. Voor ons is dat wennen, maar een Tsjech vindt het heel onbeleefd om een leeg bord te laten staan bij een gast. Wereldberoemd is het Tsjechische bier, waarvan:
Pilsner Urquell (juist de uitvinder van het Pilsje) en
Budvar het bekendst zijn.
Naast de landelijk bekende merken zijn er vele bieren van plaatselijke brouwerijen, zoals Krakonos uit Trutnov.
De wijnen uit Tsjechië zijn ook uitstekend. Zij komen van wijngaarden in het zuidelijk deel van Tsjechië (Moravië).
Wie wat sterkers wil, moet eens een Becherovka (kruidenbitter) of Slivovice proberen. Beide zijn typisch Tsjechische dranken.

Klimaat
Tsjechië heeft een gematigd landklimaat. Het kwik kan in de zomer makkelijk oplopen, maar schommelt meestal tussen de 22 en 26°C. Strenge winters met temperaturen beneden -10°C zijn heel normaal.
De overgang van de winter na de zomer is abrupter dan bij ons; een lange lente kent men niet in Tsjechië.
Zomers kan er wel eens een regenbui vallen. Meestal, op warmere dagen, zijn dit korte buien in de namiddag. Het weer en de temperatuur herstellen zich vaak snel, zodat je na een regenbui zo weer kunt genieten van de zon.

Winkels
Er is altijd wel een supermarkt in de buurt zoals u die thuis gewend bent. En in de meeste steden hebben ze wel een winkelplein waar u prima kan winkelen. Grotere supermarkten zijn ook op zondag open. Langs de snelwegen vindt u grotere winkelcentra op de verkeersborden aangeduid als Nakupni zona. Hier vindt u alles wat u ook in Nederlandse winkels vindt. Op zaterdag sluiten de kleinere winkels om 12:00 uur.

Fietsen en wandelen
Tsjechië heeft een enorme dichtheid aan goed gemarkeerde fiets- en wandelroutes in elke moeilijkheidscategorie. Er is weinig gemotoriseerd verkeer buiten de hoofdwegen, dus ook op de gewone geasfalteerde dorpswegen is het goed fietsen. Hoewel de Tsjechen vanouds bijna alles te voet doen, is het sportieve fietsen de laatste jaren enorm in opmars. Door het hele land worden bewegwijzerde fietsroutes aangelegd.

Motorrijden
Tsjechië is uitermate geschikt om met de motor rond te trekken. Door de bergen en door de dorpjes komt u vaak op mooie en gezellige plekken. Elk dorpje heeft wel een terrasje waar u even wat kan drinken.

Verkeer
De Tsjechische verkeersregels zijn nagenoeg hetzelfde als in andere Europese landen. De autowegen en hoofdwegen zijn over het algemeen goed. Het wegennet bestaat voornamelijk uit geasfalteerde tweebaanswegen die door dorpen lopen.
Voor de grotere snelwegen is (voor de auto; niet voor de motor) een wegenvignet verplicht: deze zijn bij de meeste grensovergangen en tankstations verkrijgbaar.

Let op!

Het is in Tsjechië wettelijk verplicht om met het dimlicht aan te rijden. Tsjechië kent het nulpromilage beleid. Met drank op achter het stuur is zelfs altijd een misdrijf. Reflectie vest en eerste hulpdoos zijn ook verplicht.
Bij benzinestations zijn super (Super 96) en euro loodvrij (Natural 95) gewoon verkrijgbaar. De meeste tankstations verkopen ook diesel (Nafta). LPG wordt alleen bij de grotere tankstations verkocht.
De benzineprijzen zijn niet veel lager dan in Nederland. Bij tankstations van bekende maatschappijen is vaak te betalen met een creditcard of pinpas.

Telefoon
Bij het telefoneren vanuit Tsjechië draait u eerst 0031 (de toegangscode voor Nederland), daarna het netnummer van de plaats in Nederland zonder de eerste nul, en dan het abonneenummer. Bellen kan vanuit het postkantoor of een telefooncel. Uw mobiele telefoon (GSM) kunt u gewoon meenemen, want Tsjechië is aangesloten op het GSM-netwerk. Neem wel vanuit Nederland voldoende prepaidkaarten mee, want de Tsjechische kaarten werken niet in Nederlandse telefoons. Blijft u iets langer en hebt u een simlock vrije telefoon. Dan is het goed mogelijk een Tsjechische prepaid simkaart te kopen. Het bellen, ook naar Nederland, wordt dan een stuk goedkoper.

Taal
De officiéle taal in de Tsjechische republiek is Tsjechisch. Oudere mensen spreken vaak Duits, maar probeer het eerst in het Engels. Jongere mensen hebben vaak Engels op school gehad en kunnen dan ook het best in deze taal worden aangesproken. Dagelijks groeten mensen elkaar met de woorden 'Dobry den' wat goedendag betekent. Vooral in de dorpen wordt het op prijs gesteld wanneer ook u als buitenlander deze woorden gebruikt. Tot ziens is in het Tsjechisch 'Nashledanau' ook wel afgekort tot Nashla. Gelukkig wordt het Tsjechisch vrijwel fonetisch geschreven.

Geldzaken
De munteenheid is de Tsjechische Kroon. Kronen koopt u het voordeligst (gunstige wisselkoers) in het land zelf. Het is niet verplicht om een bepaald bedrag te wisselen bij binnenkomst van het land.
Wisselen is mogelijk bij banken en wisselkantoren. U kunt hier terecht met euro's. Banken en wisselkantoren vindt u in het centrum van iedere grotere stad. Bij banken is het ook mogelijk reischeques en pinpas te gebruiken.
Bij banken in de wat grotere steden en dorpen zijn volop geldautomaten aanwezig waar u kunt pinnen. Naar keuze geven automaten uitleg in het Duits of Engels. In de buurt van Bozkov is het mogelijk te pinnen in Zelezny Brod, Semilly, Visoké nad Jizerou en Vrchlabi.
Een Euro is ongeveer 25 Kronen waard.
Tip 1!
Laat u niet verleiden in Praag of ergens anders op straat te wisselen. U krijgt gegarandeerd oud en verlopen Tsjechisch geld in de handen gedrukt of een rolletje krantenpapier.
Tip 2!
Maak gewoon gebruik van de pinpas en haal uw kronen uit een pinautomaat (bancomat). U hebt nooit teveel kronen en krijgt altijd de gunstigste dagkoers.

Reisdocumenten
Vanaf 21 december 2007 is in Tsjechië het Schengen-verdrag in werking getreden. Dit betekent dat de controles aan de landsgrenzen vanaf die datum zijn komen te vervallen. De controles op de luchthavens zijn 30 maart 2008 afgeschaft. Het blijft - net als in de overige EU landen - wel verplicht om een paspoort of ander reisdocument bij u te dragen.